Vineri, 20 octombrie 2023, Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) de comun cu Asociația Sindicală Leova, au organizat un seminar de instruire cu tematica „ Contractul colectiv de muncă. Rolul și necesitatea acestuia în calitate de instrument de protecție social-economică a membrilor de sindicat din unitate”.
La eveniment au participat Vlad Canțîr, președintele Federației SINDASP, Elena Copoț, presedintele Asociației Sindicale Leova, Margalina Slonovschi, consilier protecție social-economică din cadrul Federației, în calitate de formator.
La seminar au fost prezenți circa 30 de participanți, lideri și activiști sindicali din organizațiile sindicale primare.
În cuvântul de salut atât al dlui Vlad Canțîr, cât și a dnei Elena Copoț, s-a menționat despre necesitatea încheierii contractului colectiv de muncă în unitățile în cadrul cărora există organizații sindicale primare. Totodată, a fost abordată problema cu referire la nivelul nesatisfăcător al salariilor angajaților – membri de sindicat, despre derogările existente în sistemul actual de salarizare.
Margalina Slonovschi a relatat despre rolul și necesitatea contractului colectiv de muncă și cele mai recente actualizări a acestuia, au fost dezvoltate subiectele cu referire la cadrul juridic cu privire la CCM, acțiunile sindicatului în vederea elaborării, negocierii și semnării contractului colectiv de muncă. De asemenea, s-a discutat despre modalitatea de modificare, completare și prelungire a contractului.
Pe finalul seminarului, liderii de sindicat s-au arătat extrem de nemulțumiți în partea ce ține de nivelul de salarizare în autoritățile publice locale.
Cei prezenți au făcut referință la discrepanțele evidente în sistemul actual de salarizare între autoritățile publice centrale și cele locale, ierarhizarea incorectă a funcțiilor și a claselor de salarizare atât pe intern, cât și comparativ cu funcțiile din alte grupuri ocupaționale similare, etc. Din acest motiv s-a solicitat intervenția Federației cu privire la luarea de atitudine de către autoritățile interesate în vederea majorării salariilor.
În concluzie, sindicaliștii au considerat întrunirea una benefică. Or informațiile preluate vor constitui un bun prilej pentru activitățile sindicaliste ulterioare și, în mod special, în cazul în care va fi inițiată procedura de negociere a noului contract colectiv de muncă.