În perioada 8-9 noiembrie 2024, în incinta Institutului Muncii a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) a organizat un seminar de instruire pentru tinerii sindicaliști – membri ai Consilului de Tineret a Federației SINDASP cu genericul ,,Reușite. Provocări. Probleme. Vocea tinerilor în sindicat”.
La eveniment au participat circa 25 de membri de sindicat din cadrul centrelor sindical ramural teritoriale.
Margalina Slonovschi, formator sindical național, consilier în probleme de protecție social-economică din cadrul Federației SINDASP a informat tinerii despre rolul și necesitatea contractului colectiv de muncă. Au fost dezvoltate subiecte cu privire la cadrul juridic al contractului colectiv de muncă, elaborarea, negocierea și semnarea acestuia. De asemenea, s-a discutat și despre modalitatea de modificare, completare și prelungire a contractului colectiv de muncă.
Olesea Frunze, psiholog a relatat despre sindromul arderii profesionale și strategiile de depășire a acestuia și a explicat cum gândurile negative și convingerile limitative ne pot afecta starea și deciziile, și cum ar fi corect să recunoaștem și să transformăm aceste credințe disfuncționale pentru a dezvolta o mentalitate sănătoasă și echilibrată. Manifestările arderii profesionale nu sunt identice, fiecare individ experimentează diferit epuizarea fizică, psihică, emoțională, la fel și schimbările comportamentale survenite. Tinerii au participat la diverse activitati, încercând să se autoevalueze din perspectiva stresului profesional și al arderii profesionale. Au discutat despre problemele cu care se confruntă în activitatea lor profesională și au împărtășit experiențe, metode, soluții pentru a le depăși.
Sergiu Suruceanu, formator sindical național, vicepreședinte a Federației “Sindindcomservice” a comunicat despre cadrul juridic de asigurare a organizării și funcționării sindicatelor, modificările și completările operate de Codul muncii, dezvoltarea dialogului social, medierea conflictelor, soluționarea litigiilor individuale de muncă, cat și a conflictelor colective de muncă. Totodată, a avut loc un exercițiu de grup unde tinerii au construit o mașină sindicală.
Scopul activității este de a dezvolta competențe funcționale, sociale și profesionale ale tinerilor, și de a aprofunda cunoștințele acestora în diferite domenii sindicale, precum și de dezvoltare personală.