În perioada 26 – 27 iulie 2024, s-a desfășurat Școala de vară pentru membrii Consiliului de Tineret din cadrul Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) cu genericul: “Rolul tinerilor în societate”.
Formatori a școlii de vară au fost : Elena Anton, formator sindical național, șefa Departamentului organizare, educație și informare a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu tematica ,,Arta oratorică în activitatea sindicală”; Eugeniu Covrig, formator sindical național, șef al Departamentului juridic CNSM cu ,, Medierea conflictelor “ și Ana Lipsiuc, formator în domeniul tineretului, directoare adjunctă a Centrului Municipal de Tineret Chișinău cu ,,Sănătatea mintală și starea de bine în rândul tinerilor”. La eveniment au participat circa 25 de membri de sindicat din cadrul centrelor sindical ramural teritoriale.
Elena Anton a informat tinerii că oratoria este arta de a vorbi frumos, convingător, de a ține un discurs de către o persoană în fața unui grup de ascultători, totodată, a explicat sindicaliștilor care sunt cele mai importante momente de pregătire a unui discurs public, cum urmează a fi structurat acesta, precum și care sunt manevrele de “blocare” a unui ascultător dificil.
Totodată, Eugeniu Covrig le-a vorbit tinerilor despre medierea conflictelor, soluționarea litigiilor individuale de muncă, cat și a conflictelor colective de muncă. Medierea are ca scop soluționarea conflictelor pe cale amiabilă și le permite părților să evite adresarea în instanța de judecată. După mediere, părțile vor încheia o tranzacție prin care vor soluționa conflictul. Astfel, medierea permite găsirea unei soluții creative de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate părțile câștigă.
La fel, Ana Lipsiuc a informat tinerii că sănătatea mintală în rândul tinerilor este fundamentală pentru o viață împlinită și productivă. Sănătatea mintală este o stare de bine în care oamenii pot să se realizeze, să facă față stresului, să muncească și să contribuie la viața comunității. Un șir de factori sociali, psihologici și biologici determină nivelul de sănătate mintală al unei persoane. Sănătatea mintală precară este asociată cu schimbările sociale rapide, condițiile de muncă stresante, discriminarea de gen, excluziunea socială, stilul de viață nesănătos, sănătate fizică proastă și încălcările drepturilor omului.
Scopul activității este de a dezvolta competențe funcționale, sociale și profesionale ale tinerilor, și de a aprofunda cunoștințele acestora în diferite domenii sindicale, precum și de dezvoltare generală.