Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice cere majorarea salariilor pentru unele categorii din sectorul public. Sindicaliştii spun că, în condiţiile unei inflaţii de 34 la sută, bugetarii cu salarii mici trăiesc din ce în ce mai greu. Ei ameninţă cu greva dacă nu vor fi auziţi. Între timp, astăzi, Guvernul a aprobat modificări la legea privind sistemul unic de salarizare în sectorul bugetar. De lefuri majorate nu vor beneficia însă toţi.

Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice cere majorarea salariilor prin modificarea valorii de referinţă de la 1.800 de lei la 2.500-3.000 de lei. Astfel încât angajaţii din primării, direcţii de asistenţă socială sau centre de reabilitare a invalizilor, cu salarii de 4 sau 5 mii de lei, să nu mai plece din funcţii şi să-şi poată asigura un trai decent. 

VLAD CANŢÎR preşedinte, Federaţia SINDASP: „De exemplu Casa Naţională de Asigurări Sociale e într-o stare disperată cu un volum mare de lucru şi salarii derizorii. Un om normal nu ar veni la un salariu mizerabil cu un volum de lucru atât de mare. Angajaţii din primării suportă neputinţă de a achita strictul necesar şi lipsa de motivare salarială produce efecte de corupţie, de interese personale, de alte forme de activitate oamenii nu au cu ce-şi duce copiii la şcoală. Mâine e posibil să muritm de foame pentru că nu putem”. 

Revendicările sindicaliştilor au fost trimise Guvernului şi Parlamentului. VLAD CANŢÎR preşedinte Federaţia SINDASP: „Încercăm să facem uz de orice formă de replica la tăcerea sau forma greoaie de a soluţiona problemele şi vom ajunge că vom face diferite forme de grevă, proteste, evident paşnice”. 

MARCEL SPATARI ministrul Muncii: „Este normal ca sindicatele să revendice creşteri salariale. Este un proces civilizat în acelaşi timp, Guvernul reiese din resursele disponibile şi face toate eforturile pentru a creşte salariile. Salariile asistenţilor sociali diferă de studiile pe care le au ei. De la 4 mii la 6-7 mii de lei. Această discrepanţă nu este pe deplin justificată. Ministerul Muncii a semnat un Memorandum de înţelegere cu UNICEF şi pe o perioadă de un an de zile asistenţii sociali comunitari vor primi un supplement la salriu de o mie de lei”. 

Între timp, pe ultima sută de metri în ordinea de zi a Guvernului a fost inclus şi proiectul de modificare a legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Documentul prevede majorarea lefurilor pentru angajaţii sociali cu studii profesionale tehnice, asistenţii parentali porfesionişti, cadrele didactice de sprijin, psihologi, psihoterapeuţii speciali dar şi experţii judiciar. De sporuri salariale vor beneficia şi angajaţii care se vor ocupa de realizarea sarcinilor pentru aderare Republicii Moldova la UE. 

DINA ROŞCA secretar de stat, ministerul Finanţelor: „Proiectul înaintat implică costuri financiare în mărime de 35,9 mil. de lei pentru un an, şi 9 mil. pentru 3 luni ale anului în curs”. 

Modificările includ doar o parte din revedincările sindicaliştilor. 

VLAD CANŢÎR preşedinte, Federaţia SINDASP: „Am fost ascultaţi şi auziţi un pic vizavi de eşalonul ăsta de angajaţi în cadrul asistenţilor sociali. Sperăm că o să fim auziţi la mai multe capitole şi vizavi de secretarii consiliilor locale, aceleaşi penitenciare, CNAS”.

 NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Lucrăm la conceptul unui nou sistem de salarizare în sectorul public care de fapt să pună punct la aceste deficienţe căci din 2017 tot mergem cu anumite corectări şi dacă creşte la un grup occupaţional apar întrebări dacă corect a fost clasificat”. 

Pe 8 septembrie, Parlamentul a aprobat o serie de modificări la legea bugetului, care prevăd majorarea salariilor pentru anagajaţii la stat cu 5,5 la sută şi acordarea ajutorului unic de 3 mii de lei pentru bugetarii cu salarii mai mici de 15 mii de lei. Aceste prevederi au fost promulgate de preşedintele Maia Sandu.