La 26 aprilie curent, în incinta Consiliului raional Sîngerei, Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice (SINDASP) de comun cu Centrul Sindical Ramural Teritorial Sîngerei ( CSRT) a organizat un seminar de instruire pentru femeile – membre de sindicat a CSRT Sîngerei, cu genericul ,,Inteligența emoțională – criteriul de succes și factor determinant în relațiile interpersonale la locul de muncă” susținut de Stela Stratila-Sîrbu, formator nivel național, magistră în drept și psihologie.

Prezenţi la activitate au fost președintele Consiliului raional Sîngerei, Cristian Cainarian, care a menţionat despre importanţa sindicatelor pentru angajaţi, totodată a îndemnat Federaţia SINDASP şi CSRT Sîngerei cît mai des să organizeze astfel de seminare care vin ca suport pentru membrii de sindicat și Teleuca Marina, președintele Centrului Sindical Ramural Teritorial Sîngerei.

Subiectele abordate în cadrul seminarului au fost: Componentele inteligenței emoționale; relațiile interpersonale la locul de muncă; efectele relațiilor disfuncționale/distructive: oboseala, stresul, burnout-ul; gestionarea emoțiilor; tehnici de prevenire și aplanare a efectelor emoțiilor distructive la locul de muncă.

Un stil de viață dezechilibrat duce la o presiune continuă și extremă, până la punctul în care se ajunge la epuizare, uneori la incapabilitatea de a face față sarcinilor zilnice. Stresul la locul de muncă poate provoca, de asemenea, simptome fizice și mintale. Angajamentul extrem față de serviciu duce, într-un anumit moment, la neglijarea propriei persoane, prin neglijarea propriilor nevoi.

Sindromul de burnout e o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, în general la locul de muncă, fiind o consecință a dezechilibrului de cerinţe, resurse şi gradul de satisfacţie profesională.

Manifestările arderii profesionale nu sunt identice, fiecare individ experimentează diferit epuizarea fizică, psihică, emoțională, la fel și schimbările comportamentale survenite.

În cadrul seminarului, sindicalistele au discutat despre problemele cu care se confruntă în activitatea lor profesională și au împărtășit experiențe, metode, soluții pentru a le depăși.

Cei prezenți au menționat că sunt necesare mai multe activități ce țin de prevenirea și aplanarea efectelor emoțiilor distructive la locul de muncă, consecințele care trebuie să le cunoască orice persoană a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii.