Astăzi, 24 octombrie 2019,  la sediul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a fost semnat Contractul colectiv de muncă pentru anii 2020 – 2022 între Administrația Națională a Penitenciarelor şi Asociaţia Sindicală a Administrației Naționale a Penitenciarelor, afiliată Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice din Republica Moldova (SINDASP).

 

La ședință au participat directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, dna Liuba Jignea-Suveica, președintele Federației SINDASP, dl Vlad Canțîr și președintele Asociaţiei Sindicale a Administrației Naționale a Penitenciarelor, dna Larisa Frija.

 

În cadrul întrunirii au participat în jur de 25 de persoane, președinți ai organizațiilor sindicale primare, directori de penitenciare și șefi de direcții din cadrul sistemului.

 

Negocierile în cadrul dialogului social s-au soldat cu elaborarea unui act juridic, care conţine clauze şi garanţii sociale, economice şi de muncă pentru salariaţii din cadrul sistemului administrației penitenciare, care sunt membri de sindicat.

 

Astfel, pe lângă un şir de drepturi acordate de legea specială, funcționarilor din cadrul sistemului administrației penitenciare li se acordă  drepturi mai extinse: pauza de masă cu durata de 30 de minute, care se va include în programul de muncă, ajutor material în conformitate cu prevederile art.1651 din Codul muncii, posibilitatea efectuării unor investigații medicale peste hotarele Republicii Moldova sau tratament balneosanatorial, asigurarea asistenţei juridice membrilor de sindicat, etc. Toate aceste revendicări au fost posibile unei colaborări constructive cu partenerii sociali.

 

Contractul a fost semnat de directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, dna Liuba Jignea-Suveica, iar din partea Asociaţiei Sindicale a Administrației Naționale a Penitenciarelor, a semnat dna Larisa Frija, președinte a asociației sindicale.

 

Prevederile Contractului colectiv de muncă intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020.