În perioada 21-24 februarie 2019, Sindicatul “Hizmet-Iș” din Turcia a organizat al 13-lea Congres ordinar. În scopul reprezentării Federației SINDASP la acest Congres, au fost delegate: președintele Sindicatului Serviciului Fiscal de Stat dna Olga Borțevici și președintele asociației sindicale teritoriale UTA Gagauzia dna Tatiana Doiceva.

La Congresul a participat: Președintele General al Sindicatului Hizmet-Iș, dl Mahmut Arslan, Ministru al Familiei, Muncii și dezvoltării Sociale a Republicii Turcia, dna Zehra Emerald Selcuk, cât și adjunctul ministrului, dl Ahmet Erdem, președintele Partidului BBP, dl Mustafa Destici, vicepreședintele Sindicatului Hizmet-Iș, dl Huseyn Ozer, Primarul general al or.Ankara, deputați din Parlamentul Republicii Turcia, președinții organizațiilor sindicale regionale, reprezentanții societății civile, precum și reprezentanții confederațiilor și federațiilor sindicale din 42 de țări: Albania, Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Bosnia șiHerțegovina, Botswana, Burkina Faso, Algeria, Palestina, Gambia, Gana, Maroc, Irak, Iran, Kenia, Kosovo, Kuweit, Macedonia, Malavia, Moldova, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Rusia, Rwanda, Senegal, Serbia, Somali, Sudan, Tanzania, Togo, Tunisia, Uganda, Iordania, Zambia, Croația.

În prima zi a fost organizată masa rotunda cu genericul: “Soluții și cele mai bune practice în apărarea drepturilor și intereselor de muncă a salariaților”. Inițial a fost prezentat un film despre succesele Sindicatului Hizmet-Iș în cei 41 de ani de activitate. La momentul actual Sindicatul Hizmet-Iș este constituit din 320000 de membrii din 81 de provincii din Republica Turcia. Sindicatu este unul din cel mai active sindicat din Turcia.

În raportu său Președintele General al Sindicatului Hizmet-Iș, care este și vicepreședintele  Consiliului executiv a Mișcării Internaționale a Sindicatului (EPSU), a subliniat că la moment este strict necesar consolidarea tuturor organizațiilor sindicale din lume, pentru promovarea mișcării sindicale la nivel global, combaterea muncii la negru, recrutarea membrilor de sindicat, etc.

Un alt aspect foarte important și actual este respectarea/promovarea drepturilor poporului palestenian în criza formată, susținerea refugiaților din țările aflate în stare de război.

Deasemenea, de către organizatorii Congresului au fost  împărtășite cele mai bune practici internaționale de dezvoltare sindicală : combaterea muncii la negru, reducerea în masă a locurilor de muncă în țările social vulnerabile, participarea sindicatelor la elaborarea politicilor de stat privind utilizarea formei de muncă, propunerea măsurilor de protecție socială a persoanelor disponibilizate de la unități etc.

Deasemenea, au fost discutate problemele femeilor în societate: legalizarea dreptului la purtarea semnelor de credință în serviciul public (paranja, turban, straile negre care le acoperă întreg corpul și fața), ocuparea de către femei a funcțiilor publice, descriminarea femeilor etc.

Important este că au fost inițiate negocieri/discuții pentru încheierea unui contract de colaborare între Sindicatul Hizmet-Iș din Republica Turcia și Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Molova.