Home Noutăţi Dialog Social Procesul de instruire pentru preşedinţii organizaţiilor sindicale primare ale Asociaţiei Sindicale Rîşcani
Procesul de instruire pentru preşedinţii organizaţiilor sindicale primare ale Asociaţiei Sindicale Rîşcani PDF Imprimare Email
Vineri, 27 Octombrie 2017

,, Instruirea cadrelor și a activului sindical a fost și rămâne a fi una din prioritățile Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice ” a comunicat Vlad Canţîr, preşedintele Federaţiei SINDASP în cadrul seminarului de instruire pentru preşedinţii organizaţiilor sindicale primare din cadrul Asociaţiei Sindicale din raionul Rîşcani, care a avut loc în perioada 26 – 27 octombrie curent.

GALERIE FOTO...

La lucrările seminarului cu genericul ,, Relevanţa instrumentelor şi acţiunilor sindicale în contextul modificărilor legislaţiei muncii”, sindicaliştii au discutat despre posibilităţile oferite de legislaţie cu privire la dialogul social, negocierile colective, contractul colectiv de muncă şi prevederile reformei administrației publice centrale și locale, impactul și perspectivele acesteia.

Organizaţia sindicală este singura, care poate modela lucrurile în mediul de activitate al salariaţilor, încît să prevină şi să fie excluse conflictele de muncă. Această prerogativă decurge din dreptul angajatorilor de a purta negocieri colective, în caz de apariţie a anumitor neînţelegeri, sindicaliştii trebuie să fie cei care merg la angajator pentru a remedia situaţia de conflict.

,, Reforma administrației publice centrale este una necesară, important este ca în cadrul acestui proces să nu fie lezate drepturile și interesele salariaților care activează în sistem. În mod normal, orice reformă presupune anumite faze de duritate. Este mai rău atunci cînd ele vin cu neclarități care provoacă îngrijorare din partea angajaților din serviciile publice, iar prin această activitate ne-am propus să le elucidăm și să le discutăm”, a punctat Vlad Canțîr.

Cei prezenți au manifestat interes față de cele discutate și au venit cu propuneri de a continua organizarea unor astfel de activități pe viitor.

 

Strategia privind reformă administrației publice pentru anii 2016-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 911 din 25 iulie 2016, poate fi accesată aici http://www.cancelaria.gov.md/ro/apc/planul-de-actiuni-si-strategia-de-reforma-administratiei-publice-pentru-anii-2016-2020

GALERIE FOTO...