Home Noutăţi Dialog Social Delegația Federației SINDASP a participat la lucrările Congresului III al CNSM
Delegația Federației SINDASP a participat la lucrările Congresului III al CNSM PDF Imprimare Email
Joi, 08 Iunie 2017

Delegația Federației  Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice a participat miercuri, 7 iunie la lucrările  Congresului III al  Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, CNSM marcând în acest an 10 ani de la constituire.

Federația SINDASP  a fost reprezentată de 12 delegați,  desemnați prin hotărârea Consiliului Federației  Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice pentru participare la Congresul III al  CNSM,  numărul total al  participanților  la Congres fiind de  circa  200 de persoane.

GALERIE FOTO...

Agenda problemelor puse în discuție de către delegații și invitații la Congresul III al CNSM   a inclus   evaluarea activității organelor de conducere  ale confederației și  stabilirea direcțiilor strategice de dezvoltare a mișcării sindicale pentru următorii cinci ani.

„Important este ca membrii de rând să înțeleagă pe ce ar trebui  să punem accent în sens de promovare a valorilor sindicaliste  autentice, cum ar fi:  protecția socială  și drepturi, condiții de muncă normale. Problema cea mare este dialogul social de orice nivel. E bine atunci când reușim să facem o convenție sau un text de  acord bilateral, care să fie în favoarea și interesul angajaților.   Important este să fie găsit elementul de fortificare a sindicalismului.”, a accentuat  Vlad Canțîr, președintele Federației SINDASP.

Delegații la Congresul al treilea al CNSM  au aprobat noua strategie de activitate și au ales  conducerea confederației, președinte al CNSM  a fost reales Oleg Budza, vicepreședinți – Mihail Hîncu, Sergiu Sainciuc și Petru Chiriac, în funcția de secretar confederal a fost aleasă Rodica Popescu,  Anatolie Nistor a fost reales în funcția de președinte al Comisiei de cenzori a CNSM.

Delegații Congresului III au adoptat  o Declarație, prin care au constatat situația socială și economică dificilă a salariaților-membri de sindicat, caracterizată de un nivel redus al securității sociale și economice, o diminuare a puterii de cumpărare a veniturilor salariale, un nivel foarte înalt al ocupării informale și migrației muncii peste hotare.  Delegații la Congres au făcut un apel către partenerii sociali privind  demararea unor  negocieri pentru îndeplinirea în totalitate a cerințelor salariaților-membri de sindicat, în vederea  asigurării unei  munci și vieți decente.

Menționăm, că  prin Hotărârea Consiliului Federației SINDASP  au fost desemnați delegați la  Congresul III al  CNSM: V. Croitoru, președinte al AS Cantemir, P. Cojocaru, președinte al AS Soroca, N. Catruc, președinte al AS Florești, O. Grigoriță, președinte al AS Drochia,  V. Gobjilă, președinte al  AS Rezina, S. Nicula,  președinte AS al  AS Strășeni, V. Popovici, președinte al  AS Telenești, L. Rotaru, președinte al  AS a CNAS, E. Roșca, președinte al  AS a  Inspecției Financiare, N. Ropot, președinte al  AS Sîngerei, V. Stratan, președinte al  AS  a Serviciului Vamal,V. Canțîr, președinte al  Federației SINDASP.

GALERIE FOTO...