Home Noutăţi Dialog Social Lucrezi la monitor? Iată care îţi sunt drepturile …
Lucrezi la monitor? Iată care îţi sunt drepturile … PDF Imprimare Email
Luni, 20 Februarie 2017

Legislaţia în vigoare stabileşte

Lucrezi la monitor? Iată care îţi sunt drepturile …

Hotărîrea Guvernului nr. 819 din 01.07.2016, prevederile căreia sunt pasibile de aplicare în practică cu începere din 1 ianuarie 2017, stabileşte un şir drepturi pentru lucrătorii care  muncesc  la calculator.

Urmare, pentru asigurarea capacităţii optime de muncă şi menţinerea sănătăţii şi reducerea  suprasolicitării lucrătorilor în faţa monitorului, pe lîngă pauza obligatorie pentru prînz, în decursul zilei de muncă categoria respectivă de salariaţi au dreptul la pauze suplimentare, care se includ în timpul de muncă. Astfel, în ziua de muncă de 8 ore, pauzele reglementate se acordă după 2 ore de la începutul schimbului şi după 2 ore după prînz,  cu durata de 15 minute fiecare.

În acelaşi timp, în scopul combaterii monotoniei, suprasolicitărilor neuropsihice, oboselii aparatului vizual şi celui locomotor, al menţinerii capacităţii maxime de muncă, în timpul pauzelor reglementate lucrătorilor li se recomandă exerciţii fizice, pentru ochi şi relaxare psihologică.

Pentru protecţia ochilor şi a vederii, angajatorul asigură, la cerere, examinarea oftalmologică atunci când lucrătorii simt dificultăţi vizuale cauzate de lucrul la monitor la angajare, dar şi.

Totodată, în cazul în care, urmare a examenului oftalmologic vor fi depistate anumite dereglări vizuale, angajatorul este obligat să pună la dispoziţie aparate de corecţie normală sau de corecţie specială, cheltuielile fiind suportate integral de către angajator.

În acelaşi context, echipamentul de lucru trebuie să corespundă  cerinţelor stipulate în conformitate cu prevederile documentului adoptat, iar postul de lucru – conforme  cerinţelor minime de securitate şi sănătate la locul de muncă ( HG nr. 353 din 5 mai 2010) .

 

Informații  suplimentare la tel. 022 - 237105,  067433116  - Margalina Slonovschi, consilier.